Subhanallah! Bagaimana Ombak Ini Boleh Mengeluarkan Cahaya Biru? (Foto+Video)

| September 29, 2012

Melayukini.net – Subhanallah! Bagaimana Ombak Ini Boleh Mengeluarkan Cahaya Biru? (Foto+Video) | Pemandangan waktu malam di pantai memberikan kita satu ketenangan yang sukar dicari. Namun ketenangan itu mungkin boleh bertambah jika kita dapat melihat satu suasana ombak bercahaya. Ombak bercahaya ini telah muncul di Maldive. Ia terjadi disebabkan cahaya biologi, atau bioluminescence, dalam kandungan ombak tersebut terdapat mikroorganisma marin yang hidup yang dipanggil fitoplankton dan kini saintis mengetahui bagaimana binatang laut tersebut dapat bersinar biru dengan terang. Jom tonton video di atas.

Pelbagai spesies fitoplankton diketahui bioluminesce, dan cahaya kehidupan ini boleh dilihat dalam lautan di seluruh dunia.

Jenis yang paling biasa bioluminescence dijana oleh fitoplankton dikenali sebagai dinoflagellates. Satu kajian baru-baru ini dikarang bersama oleh Hastings telah buat pertama kali mengenal pasti saluran khas dalam membran sel dinoflagellate yang bertindak balas kepada isyarat elektrik yang menawarkan satu mekanisme yang berpotensi untuk menghasilkan cahaya.

Cahaya biru terang datang dari pantai di Pulau Vaadhoo selepas setempat plankton ini bertindak balas dengan oksigen dalam air laut untuk menghasilkan cahaya lebih cerah daripada galaksi Bima Sakti.

Melayukini.net – Subhanallah! Fenomena ini memang satu pemandangan yang sangat indah. Sukar digambarkan bagaimana untuk kita luahkan betapa besarnya kebesaran Allah. Jika fenomena ini berlaku di Malaysia, sudah tentu tempat seperti ini akan menjadi tumpuan orang ramai serta pelancong dari luar negara.

P.S. I – 10 Tempat Paling Pelik Di Dunia
P.S. II – Keukenhof – Taman Ajaib Eropah
P.S. III – Subhanallah! Gambar Tasik Ais Gergasi Di Planet Marikh

Sumber: Tao Tau Ajer | Koleksi Luar Biasa Dan Pelik Melayukini.net

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Luar Biasa dan Pelik

About the Author ()

Comments are closed.