Pelik! Apakah Nama Haiwan Gergasi Ini?

| August 27, 2013

Pelik! Apakah Nama Haiwan Gergasi Ini?| Mungkin anda tertanya-tanya haiwan apakah ini. Rupanya seperti seakan-akan lembu yang berkaki pendek. Namun jangan terkejut. Haiwan yang dimaksudkan dalam gambar di bawah ini sebenarnya adalah seekor khinzir bersaiz gergasi yang sangat besar. Ia merupakan haiwan kesayangan milik seorang wanita bernama Catherine Dawes. Difahamkan juga haiwan khinzir ini mempunyai berat mencecahsehingga  127 kilogram.

babi

Awalnya Dawes ingin membeli seekor babi kecil pada seorang penternak untuk ulang tahunnya yang ke-50 dengan membayar 500 pound atau sekira Rp8, 4 juta (Rp16.892 per Pound Sterling).

Namun, ia tidak menyangka kalau babi kecil yang ia beli itu berubah menjadi babi raksasa setelah tiga tahun ia pelihara.

Saat ini babi raksasa itu mempunyai berat badan sebrat 127 kilogram dan mempunyai panjang 152 cm.

“Saya mencintai babi sejak usia saya masih muda dan saya selalu berkata bahawa akan memeliharanya nanti. Jadi ketika saya melihat sebuah iklan untuk babi kecil, saya fikir ia akan menjadi sempurna, ia boleh tinggal bersama kami seperti anjing,” ujar Dawes. Demikian dikutip dari Daily Mail, Selasa (27/8/2013).

Babi kecil yang diberi nama Dudley ini memang sangat kecil pada saat pertama kali dibeli, tapi setelah beberapa tahun bobot Dudley semakin hari semakin besar dan Dawes pun menyedari kalau dirinya telah ditipu oleh penternak tersebut.

“Ketika Dudley sudah berusia sembilan minggu ia kelihatan lebih besar dari yang saya harapkan. Kami pikir Dudley terus semakin besar tiap harinya,” ungkap Dawes.

“Awalnya saya terkejut oleh pertumbuhan, tapi sekarang saya sudah terbiasa,” tambahnya.

Dudley, berada di dalam rumah pada siang hari dan tidur di gudang yang terletak di taman pada malam hari, lengkap dengan tempat tidur jerami dan lampu panas.

Babi raksasa ini sangat dimanjakan oleh Dawes. Ia senang bermalas-malasan sambil menonton TV dan makan pisang.

P.S. I – 10 Tempat Paling Pelik Di Dunia
P.S. II – Keukenhof – Taman Ajaib Eropah
P.S. III – Subhanallah! Gambar Tasik Ais Gergasi Di Planet Marikh

Sumber : Informasi

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Luar Biasa dan Pelik

About the Author ()

Comments are closed.